Pekan flipperisivu
Gottlieb System-1

 

   

 



 

TOTEM ja system 1 flipperin päivitys.

Muutamia teknisiä faktoja: Valmistettu 6643 kappaletta. Julkaistu lokakuussa 1979.Teemana Amerikan länsi (enemmänkin ns. villi länsi).
2 flipperiä, 2 bumperia, 3 kahden taulun drop target pankkia, 1 vari-target ja monttu. Suunittelu Ed Krynski ja flipperitaide Gordon Morison. Totemia ennen Atarin Middle Earth kokeili "hassusti" sijoitettuja mailoja.

Gottlieb jatkoi vanhalla Rockwellin tekniikalla 70-luvun loppuun asti. Itseasiassa hiukan 80-luvun puolellekin. Tekniikan suunittelun ulkoistaminen alkoi näkyä. Kilpailijoista esimerkiksi Williamsilta oli saman vuoden tammikuussa julkaistu Flash, ensimmäinen peli jossa oli dynaaminen taustaäänimaisema, kuten myös ensimmäinen peli joka käytti välähtävää valoa pelikentällä. Ja Gottlieb jatkoi tehden edelleen kuin vain hiukan terästettyjä EM-koneita.


 

Totemin tulostaulun taidetta.

Itse pidän tällaisesta hiukan sarjakuvamaisesta taiteesta.Pelinä Totem ei eroa 70-luvun Gottliebin sähkömekaanisista.


 

Pelilauta. Olen monasti pohtinut että onko erittäin hyvin säilyneiden Gottliebien pelilautojen syynä hyvä maali, vaiko se, että kilpailijoilla oli juuri samoihin aikoihin teknisesti niin paljon näyttävämpiä pelejä. Seurauksena että Gottliebit jäivät sitten varsin vähälle pelaamiselle.
On mukava pelata 32 vuotiaalla peliautomaatilla, joka pelilaudaltaan näyttää 2 vuotta käytetyltä.


 

Gottliebin pelilaudan valosuunittelu on mielestäni onnistunutta. Yleisilme on lämmin. Voi pelata myös täysin valottomassa huoneessa helposti. Siinä missä kilpailijoiden koneissa valot jo vilkkuivat, jatkettiin Gottliebilla tutun turvallisella linjalla.


 

Yksityiskohta pelilaudalta. Huomaa "add 5 bonus" jos pallo menee reunalta ulos. Samalla tulee lisäkerroin. Mukava ominaisuus jossa pallon ulos livahtaminen ei niin paljon harmita.


 

Erikoisuuksia ei paljoa pelilaudalle mahtunut tekniikan rajoitusten vuoksi.


 

Rockwellin suunittelupöydällä kävi jokunen lipsahdus sen tehdessä Gottliebin flipperielektroniikan. Maadoitukset eri korttien välillä lienee kuuluisin moka.Toimii tosin se alkuperäinen toteutus sen vähän aikaa mitä tällaisille laitteille oli suuniteltu käyttöikää. Mutta heti kun molex liittimien jousikuormitteisten liitosten välissä oli hapettumaa alkoivat ongelmat. Yhden ruuvin alle kulkevat piuhat kuvassa on tyypillinen harrastajan fiksaus. Huolehtii ettei potentiaalierot kasva korttien välillä liian suuriksi saaden pelin sekoilemaan.
1977 lukee korteilla ja juuri niihin aikoihin Rockwellilla piti kiirettä mm. avaruussukkulan tietokoneiden suunittelun kanssa.

Lähde:
IBM archives
Nasa History


 

Virtalähde. Fiksusti suunitelluissa liittimissä on tarra joka kertoo että "Tämä puoli ylöspäin" ...right! Ihan kuin minä niitä kerkiäisin lukemaan. Posahduksen jälkeen toivoo key-pinniä. Liittimiä nitkutellessaan on hyvä myös pyyhkaistä vahingossa sormella ylhäällä näkyvä sininen potikka täysin auki ja antaa jännitteen suorastaan syöksyä CPU kortille polttamaan kaiken mikä eteen sattuu.

Eli tämän mötikän kanssa huolellisuutta. Olen nähnyt virtalähteitä joissa potikat on huollon ja säädön jälkeen lukittu pienellä kuumaliimatipalla jotta vältetään vahinkoja.


 

Solenoidi- ja lamppujen ohjain...tämäkin jo ruskistumaan päin paikka paikoin. Ohjauskyky 36 lamppua ja 8 solenoidia. Niistä 10, 100 ja 1000 kellon ohjaus vie jo 3. Äänikorttia ohjataan kuin kellopeliä sähkömekaanisessa flipperissä. Pakollisia on vielä outhole ja knocker. Jättäen vapaalle suunittelulle tilaa 3, joita sitten käytettiin droptarget pankkien tai vari targettien resetointiin, roto targetin pyöräyttämiseen tai monttuihin.
Huomattavaa että samaan aikaan Williams System3 kykeni jo ohjaamaan 22 solenoidia, 64, lamppua ja 64 kytkintä, kun Gottliebin System1 kykeni ohjaamaan 8 solenoidia, 32 lamppua ja 40 kytkintä.


 

Prosessorikortti. Todellinen harrastajan vaiva. Voit kyllä korjata happovauriot vuotaneesta akusta, mutta kun joku Rockwellin piirisarjan piireistä vioittuu, menee hankalaksi. Etenkin jos sattuu ROM muistia sisältävä piiri vioittumaan. Muisti on jaettu kahdelle piirille, joten ROM puolikkaiden on on säilyttävä ehjänä. Ja tietysti varosakortissasi on juuri saman ROMin puolikkaan omaava piiri viallinen.
Avaruus sukkuloiden ollessa juuri siirtymässä eläkkeelle ja museoon, päätin uudistaa oman flipperini kokeeksi Rockwell tekniikasta.


 

Kaikki vanhat kortit on poistettu ja tilalla on yksi joka hoitaa kaiken. Lisäksi sama kortti käy mihinkä tahansa 16 sys-1 sarjan flipperistä ja neljään System-1 koneiden runkoon sopivaan kittiin (Sky Warrior, Sahara Love, Jungle Queen, Hexagone). Valinnat hoidetaan rahaluukun asetusnapilla eikä hankalia dip kytkimiä enään tarvitse niksutella. Peliä on melkoisesti säädettävissä asetusvalikoista. Lisäksi on valmiita presettejä ladattavaksi. Mahdollisimman paljon alkuperäistä muistuttava Original ja sitten vilkkuvien valojen Wizard jossa jo valojen ohjauksella peli muuttuu aivan toiseksi.


 

Mukavin ominaisuus uudessa kortissa on 5 pelaajan pistetaulukko nimikirjaimilla. Puhumattakaan siitä että Wizard moodissa on ns. skill shot ja valot vilkkuvat. Uudella kortilla pelin koko ilme muuttuu kerralla 80- luvun puolelle ja aivan eri peliksi, jos valitsee preset moodeista Wizard tilan. Original presetillä on vaikea erottaa alkuperäisestä.


 

Kummasti tekniikka kehittyy ja vanha unohtuu. Kohta kukaan ei muista niitä hapartuvia alkuperäisiä kortteja ominaisuuksineen. Amerikan mallissa (Ni-Wumpf) on alkuperäinen pelilogiikkakin jo muuttunut. Tässä eurooppalaisessa versiossa voi vielä asettaa koneen toimimaan kuin alkuperäinen. Testiajossa kaksi harrastajaa huomasivat kuitenkin eron siinä miten PI-1x4 ohjaa äänikorttia. Ero on pieni ja sitä ei tavis välttämättä huomaa, mutta se saa pelin tuntumaan hieman erilaiselta.

Valkoinen liitin ylhäällä vasemmalla on 1 tai 2 kaiuttimen liittämistä varten. Kortilla on oma vahvistimensa. Pinnit 1-3 on virran syöttöön mahdollisille vähävirtaisille lisäkorteille.


 

EXTFX1 liittimeen voi lisätä erikseen pienen äänikortin jossa on jokaisen SYS-1 sarjalaisen koneen ääninäytteet. Eihän se puristin korvaan kuulosta samplena aivan samanlaiselta mutta ajaa asian jos alkuperäinen äänikortti on jo päästänyt savut pihalle.

Huomaa että jos omistat vaikkapa "kolmannen asteen yhteyden", niin se 555 oskillaattoriäänikortti on tarpeeton.