Pekan virtuaalimuseo

 

 

 

Korttien kertomaa

Muovikotelo irroitettuna. Emolevyn vasemmassa reunassa keskipaikkeilla on valkoisen näppäimistöliittimen yläpuolella näppäimistön dekooderipiiri. Arvasin. Piti löytyä se yksi vaikea paikka. Ei koskaan hyvä. Samantein biojätteeseen koko omppu. Tai jos nyt jaksettaisiin vähän tutustua ensin.
Suo siellä vetelä täällä. Jos vintage-mikroa aikoo pitää pidempään, on ne erikoisemmat osat hankittava etukäteen varastoon jos aikoo konettaan käytellä.

Europlussa on emolevynsä osalta täyteen 48 kiloon kalustettu ja 16 kiloa lisää on tällä kortilla. Ns. language card.

Kuvassa toinen suo. Kuten emolevyllä, on kaikki piirit kannoillansa. Se oli luksusta silloin kun laitteet olivat uusia. Huoltomiehen unelma. Toisin on neljä vuosikymmentä myöhemmin, jos kone on huonoissa olosuhteissa säilytetty.
Olosuhteista huolimatta 9 vuoden kuluttua tämän mikron piirien jousikannat ovat puolen vuosisadan ikäisiä. Missä vaiheessa alkaa jousiliuskojen katkeilu itsestään?

Kantojen laadullakin on väliä. Olen tuhonnut toimivan BBC mikron vain irroittamalla piirit kannoiltansa ja painamalla takaisin "hapettumien poistamiseksi" ja se oli siinä. Tarkemmassa tutkailussa löytyi useita kantaan katkenneita jousiliuskoja. Mikro oli taas käyttökunnossa kunhan vaihtoi kaikki kannat uusiin. Kaikki.

 

Jackpot löytyy Electrosonicin korttiparista. Mikro on ollut todennäköisesti koulussa tai tuottavassa käytössä.

 

Siis ollut Electrosonic 4000-sarjan laitteita. Mutta mikä on Electrosonic? Tässä lisää katseltavaa aiheesta. Nämä kortit antistaattiseen pussiin ja varmaan talteen. Taisi sittenkin tulla halpaa romua. Myisinkö itään? Lienevät edelleen käytössä.

Electrosonic ES 4057 Digiplex & ES 4028 (PC1848/2). Wanna buy comrade?

Pitäisköhän laittaa tuohon sähköpostilinkki tarjolle...

 

Se tarpeellisin eli levykeasemaohjain. Siinäkin jokainen piiri kannalla ja vielä varmuudeksi merkattuna. Promit täytyykin kaivella jostain varalle. Minkähänlaisia mikroja olisi tullut, jos se rauhallisempi Steve olisi saanut suunitella omassa firmassaan, ilman rajoitteita tai toisen Steven häiritseviä visioita?

Hyvältä näyttää tähän asti. Seuraavaksi turkitaan virtalähde...


TAKAISIN