Pekan virtuaalimuseo


 

Atari 2600 - Video Computer System
...eikä ääniä kuulu.


Yleinen vaiva, kun ei littutelkkari suostu yhteistyöhön vasta 38 vuotta vanhan teknologian kanssa. Kaikilla kun ei ole retrotelkkaria pelikäyttöön.

Niinhän siinä sitten kävi. Moderni televisio saa virityksellä kuvan kohdilleen, mutta ääniä ei Atarin peleissä ole.
Kuilu modernin- ja vuoden 1977 tekniikan välillä alkaa olla niin suuri, että ongelmia tulee väistämättä.
Onneksi Atari 2600 on alkeellista teknologiaa, ja monesta ongelmasta kuvan sekä äänen suhteen päästään ohitse ikäänkuin tuomalla Atarin tuottama kuva-ja äänisignaali paremmin nykyisen laitteiston poimittavaksi.

Yllä olevassa kuvassa on vanhemman mallinen konsoli, josta poistettu keskellä olevan piirikortin ympäriltä vahva alumiinikotelo. Korttien sijoittelu kotelossa näkyy tässä. Huomaa RF-kaapelin kytkentä. Helppo vaihtaa parempaan roikkaan.
Äänet, kuten myös väritkin, voivat kadota pudottamalla konsolin käsistään lattialle. Pelin äänet voivat joissain tapauksissa kuulua julmetun särinän kera. Oman soppansa aiheuttaa vielä ebay ja se että konsoleita ostellaan eri puolelta eurooppaa. Konsolin säädöt eroavat esimerkiksi UK mallissa oikeasti eurooppalaisten konsoleista.

"Ei löytynyt virtalähdettä joten jäi testaamatta, mutta on loistavassa kunnossa."
Jep ja pelkkää mustavalkoista kuvaa ruudulle, eikä vika ole väärässä asennossa olevassa color kytkimessä..
Aloita säätäminen vasemmalla kuvan alareunassa näkyvästä ns. väripotikasta. Sille on metallikotelossa oma reikänsä, joten riittää kun saat muovikuoren konsolista auki. JR mallissa pitäisi onnistua näiden ruuvien säätäminen koteloa avaamatta pohjan puolelta..
Älä tempaise ruuvarilla, vaan aseta kärki paikalleen pelin käydessä, ja tee pieni säätöliike vasemmalle, hitaasti, ja sama oikealle.
Näet heti että missä kuva muuttuu mustavalkoisesta värilliseksi, jatka säätöliikettä ja värit taas katoavat. Näiden säätöliikkeiden keskipaikkeilla suurin osa telkuista nappaa myös äänet mukaan.
Todennäköisesti tämä riittää. Älä lähde pyörittelemään hulluna tuota potikkaa, sillä jos et tiedä alkukohtaa, olet hukassa värien kanssa. Ne värit löytyvät useammastakin kohtaa, mutta eivät samanlaisina. Jos mahdollista, merkkaa tussilla säätimen asento ennen kuin alat etsimään värejä.
Parasta olisi olla jokin screenshot tai ohjelehtinen, josta näet että miten testaamasi pelin värien pitäisi ruudulla olla. Suunnilleen. Tällä potikalla saa helposti värit ihan sekaisin.
Jos kuva on ok ja äänet kuuluvat mutta kovalla häiriöllä, tai eivät kuulu ollenkaan, niin sitten säädetään oikealla alhaalla modulaattorirasiassa olevaa kelaa. Hitaasti. Voit ruuvailla päästä päähän. Huomaat kyllä missä kohtaa telkkarisi ottaa äänet mukaan. Katso ettei peli taustalla lopu ja laka tuottamasta ääniefektejä.

Tässä kuvassa on Atari Junior-malli joka myytiin loistavakuntoisena "pelasin viimeksi kymmenen vuotta sitten ja hyvin toimi".
Loistava kuva RF-laitteeksi mutta mitään ääniä ei saanut tästä ulos. Ratkaisuksi osoittautui oikealla alhaalla näkyvän, pellissä olevan reiän takana oleva kela.
Sen säätäminen tapahtuu pienellä kuusiokoloavaimella. Todella varovasti ettei ferriittisydän murru kappaleiksi kelan sisällä. Punainen kela vaikuttaa megahertsialueeseen jolla telkkari löytää konsolin RF-signaalin.Voi olla asiallinen kokeilu vaihtaa taajuuksia jos sattuu asumaan lentokentän yms. kovasti häiriöisen alueen lähellä.

Yllä juniorimallin väripotikka vasemmalla punaisen ledin yläpuolella. Nämä on hiukan huolellisuutta vaativia toimia kun koneessa on sähköt päällä. Joten älä sohi työkaluilla. Nimimerkillä Pekka pallosalama...

 

Pick´n pile toimii minulla väripotikan säätöön. Alkuruutu sinisellä taustalla valkoiset tekstit. Paketissa takana mallia miten itse pelissä on värit sijoiteltu.

Mikrot index