Pekan virtuaalimuseo


 

Atari 2600 - Video Computer System
Huoltotoimenpiteitä jatkuvaa
käyttöä ajatellenVideo Computer System...on siinä taas nimellä lätkäisty.

Tässä on se vanhempikoppainen Atari 2600. Tämä ei ole kaikkein vanhin tyyppi ns. "Heavy sixer" joka eroaa suuremman painonsa (ylimitoitettu radiotaajuussuojaus) ja kuuden eteen näkyvän käyttökytkimensä osalta. Tässä mallissa "Difficulty" kytkimet on siirretty ylös taakse.

Ikää näillä laitteilla alkaa olla jo sen verran että yhä useampi ilmoitus kuuluu kuten tässä tapauksessa
"Toimii kun huvittaa"
Sama kohtalo odottaa jokaikistä antiikkikonsolia ja mikroa, joten elektroniikan perustaitoja olisi hyvä opetella jos aikoo näillä pidempään harrastella.
Siispä huolletaan.

Tässä on Atarin sisukset alustavasti pöydälle purettuna. Elektroniikka on pääosin metallisuojuksen sisällä. Tässä kuvassa vasemmassa alanurkassa on tämän konsolin vikalähde.
Vanhentunut regulaattori joka yleismittarilla mitattuna näytti 4.90 voltia. Sen pitäisi antaa 5 volttia joten mitä suurimmalla todennäköisyydellä tuo on se miksi tämä konsoli toimii milloin sattuu tai sekoilee kesken pelin.
Kiinitä huomiota myös elektrolyyttikondensaattoreihin (harmaa mötikkä vasemmalla regulaattorin yläpuolella) sekä kaikkeen mikä joutuu mekaanisen rasituksen kohteeksi. (Joystick liittimet, moduliportti, käyttökytkimet)

Tällä Revision 5 piirilevyllä on siis ikää kuvanottohetkellä 27 vuotta. Luulen että moni tämän sivun lukijasta ei edes ole itse tuon ikäinen!
Juotoskolvi ja ohutta tinaa tarvitaan tässäkin tapauksessa sillä luupilla (tai ota 40 - 25mm kaukoputken okulaari ja katso sen sisään "väärästä päästä") löytyy murtuneita juotoksia. Tässä kuvassa lämmitetään keskellä ylhäällä näkyvän joystick liittimen jokainen nasta ja lisätään vähän uutta tinaa. Sama koskee alhaalla näkyviä käyttökytkinten juotoksia ja vasemmalla näkyvän peltikuoren alla olevia moduliliittimen vastaavia.

Metallikotelo on poistettu oikaisemalla peltiklipsut ja esiin tulee konsoliharrastajan taivas. Kaikki piirit kannoilla! Piirit on siis helppo vaihtaa jos vikaantuvat. Toisaalta nuo kannat ovat myös tämän ikäisessä laitteessa vikojen aiheuttajia. Mutta huolto on myös helppoa kuten kohta kuvailen. (jos kanta vaan ei satu olemaan merkiltään Scanbe)
Kuvan piirit ovat ylhäällä TIA (grafiikka ja ääni), keskellä 6507 (6502 prosessorin halpaversio) ja alhaalla 6532 RIOT (Ram , Io, Timer)

Ja näin tehdään jokaiselle piirille joka on maannut kannallaan vuoskymmeniä. Nitkutetaan varovasti molemmilta puolin hieman ylös ja painetaan takaisin paikalleen narskis. Toistetaan toimenpide ja mahdolliset hapettumat poistuvat piirijalkojen ja kannan metallijousen välistä. Ja työkalukin kuvassa juuri sellainen että hohhoijaa...

Suosittelen edullista ESD työkalua, ESD-mattoa, siihen kytkettyä ranneketta ja tämä yhdistelmä omalla johdollaan maadoituspisteeseen. Nämä on aika herkkiä staattiselle sähkölle.

Ja sitten se regulaattori. Ruuvataan irti ja poistetaan vanha regulaattori juotoksistaan tinaimusukkaa apuna käyttäen. Varo riuhtomasta ettei foliot lähde mukana. Uutta asennettaessa käytetään regulaattorin ja jäähdytyselementin välissä lämmönjohtotahnaa. Sitä voi sipaista myös tuon elementin alle kuten itse tein.

Uusi regulaattori paikallaan.

Käyttökytkimien toiminta kannattaa tutkia pätkimisten varalta. Näissä ei mitään vikoja ilmennyt. Ovat hyvin yksinkertaisia mutta vahvoja rakenteeltaan

Lopuksi tein regulaattorin mittauksen joka näytti ilman modulia 5.01V ja moduli kytkettynä 5.00V
Huomaa että kuvassa on kaksi pikkuelkoa vaihtunut. Yksi ylimäisen piirin alla punaisen kelan vasemmalla puolen ja toinen pilkottaa oikeassa alakulmassa modulaattorin vasemmalta puolen.

Alkuperäisen 4.7uF 35V tilalle laitoin 4.7uF 100V mikä sattui hyllystä löytymään. Siis jännitteenkestoa voi lisätä.
Mutta siinäkin on rajansa kondensaattorin oikeanlaisen toiminnan kannalta.
Anyway on jo syvällisempää elektroniikkaa, mutta pääasia että muistaa että ei vaihda ainakaan pienempikestoista tilalle.
Sitten vain laite kasaan ja pelaamaan. Kävin läpi toistakymmentä modulia ja retrofiilistelin pari tuntia ilman yhtään toimintahäiriötä.

Kannoilla olevien piirien saatavuus:

6532 : Voi löytyä vanhan elektroniikan myyjiltä.
6507 : Voi löytyä vanhan elektroniikan myyjiltä jos niillä on hyvä päivä.
TIA : Toisesta konsolista.

Mikrot index