Pekan virtuaalimuseo

 

 

Mikrot index

Atari 2600 - Video Computer System
Muutaman kilobitin Rom-pelimodulit + 8 bittinen prosessori + 128 byteä Ram muistia = Konsolivallankumous

Tarkemmin Atari 2600 JR. Jos tällaista ei kirpputorilla vastaan enään tule niin maailmalta voi vielä yrittää. Telegames lopetti 2004 vanhan varaston myynnin mutta esimerkiksi täältä vielä saa ATARI2600.COM
Hinnat tosin ovat jo nousemaan päin. Miksiköhän?

 


Maailman paras pelikonsoli vuonna 1977. Tämä JR on sama konsoli uusituissa kuorissa . Huomaa piirilevykuvassa että levyllä on vain viisi piiriä.
Keräilijän kannattaisi opetella kolvaustaitoja jos ei jo osaa. Kuvassa on muutama elektrolyyttikondensaattori, ja ne alkaa olla tämän ikäisissä rapeaa tavaraa. Noiden muutaman kondensaattorin uusimalla takaa lisää elinvuosia konsolilleen. Samoin kannattaisi tehdä virtalähteessä oleville.

TÄSSÄ ATARI2600.COM myy s-video liitännällä ja audio ulostulolla modattuja vanhoja woodgrain kuorisia konsoleita.

2600 teknologiasta hieman

Atari 2600:n sisuskalut mahtuu pieneen tilaan. Prosessori on 1.17 Megahertsin kellotaajuudella toimiva 6507, joka oli 6502:n riisuttu versio. Kellotaajuus hieman vaihtelee riippuen siitä kumpi järjestelmä on kyseessä. NTSC vai PAL. Kuitenkin niin että TIA taajuus jaettuna kolmella.

6507 :ssä oli karsittu pinnimäärää ja siten suurin osoitettava ulkoinen muisti oli 8KB. BankSwitching oli kova sana koska teknisistä rajoituksista johtuen koko 8 kilon rom ei ollut kerralla osoitettavissa.

TIA huolehtii äänestä ja kuvasta

Videon ja äänen tuotosta huolehti TIA (Television Interface Adapter)
Äänikanavia oli kaksi ja grafiikkatiloista mainittakoon erikoisuutena että se jälkimmäinen resoluutiota osoittava luku oli 1. Siis esim XXX* Y. Piiri piirsi siis vain yhden juovan kerrallaan ja sillä muodostettiin koko kuva kaikkinensa. Syy tähän löytyy muistikapasiteetista. TIAssa oli muutama rekisteri kylläkin peliobjekteille.

Ei Videomuistia

Kuvaruutumuistia EI OLE, joten kaikki mitä ruudulla näkyy on piirrettävä uusiksi joka framen piirron jälkeen. Siis koko roska taustoineen kaikkineen uusiksi piirtoon joka pyyhkäisyllä. Ja videopiirin ohjaus on kirjaimellisesti suoraa. Tällaisesta teknisestä ratkaisusta johtuen suurin osa prosessorin työstä, noin 90 prosenttia, menee kuvan piirtämiseen. Asiaa ei paljoa helpota ne muutama rekisteri, joita TIA kykenee ylläpitämään.
Aikana jolloin kaikki muisti oli kallista, oli kysyntää tällaisellekin ratkaisulle. Kaikenlisäksi konsolin valmistuskustannukset jäivät alhaisiksi kun piirilevyn koko jäi pieneksi ja sille piti latoa vain kolme piiriä. Uudemmassa versiossa hieman integroitiin erilliskomponenttiratkaisuja ja piirimäärä oli viisi.

128 byteä siinäkö kaikki?

Vanhan konsolin pelejä alkaa todella arvostamaan vasta kun tajuaa että ne toimivat hienosti muistissa missä mikään ei nykykäsityksen mukaan voi toimia.
Ohjelmien pyörittämiseen on minimaalinen muisti, kooltaan 128 byteä (ei kiloja tai megoja vaan byte joka muodostuu 8 bitistä ja niitä bytejä 128)
RAM sijaitsee 6532 piirissä. Konsolissa ei ole yhtään Rom muistia. Ei yhtään. Kaikki mitä tapahtuu on siinä pelimodulissa joka laitteeseen työnnetään, omine merkkien piirto rutiineineen kaikkineen.

Mutta hyvä konekieliohjelmoija ei megabittejä tarvinnut.

Super Chip laajennus

Erikoisuutena oli sitten ne pelimodulit joissa oli sisällä Atari SuperChip.
Nämä modulit tuplasivat 128 byten ramin 256 byteen. Pelit saatiin näyttävämmiksi. Esimerkiksi Jr. Pacmanin hienosti scrollaava pelikenttä on yksi mainittava parannus mikä lisätyllä ramilla saatiin aikaan.
128 byten muistipiiri mappasi itsensä ensimmäiseen 256 byteen modulimuistia (1000-10FFh). Ensimmäiset 128 byteä on kirjoitus portti, kun taas seuraava 128 byteä on luku. Mitä ihmettä? Tällainen tarvittiin koska ei ole R/W linjaa moduliin jossa ram sijaitsee. Se on vähän kuin nousisi hissillä 6. kerrokseen talossa jossa ei ole hissiä...

Super Chip pelit:
DefenderII, Stargate, Chrystal Castles, Dark Chambers, Desert Falcon, Dig Dug, Jr.PacMan, Klax, Millipede, Off the wall, Radar lock, Save mary, Secret quest, Shooting Arcade, Sprint master, Super football.

Aiheesta tarkemmin tässä artikkelissa

Beyond Super Chip - CBS RAM+
Pelit kehittyivät ja vaatimukset Ram muistin määrälle kasvoivat.
CBS RAM plus tai vain RAM+ mappasi 256byteä ramia modulin ensimmäiseen 512 byteen (1000-11FF). Ja taas alempi 256 byteä on kirjoitus ja ylempi 256 byteä luku portti.

M-Network - 2KB ram pelimodulissa, huijaamisen aatelia
Hyvin monimutkainen muistiviritys.En ota itekkään selvää. Modulissa on 2Kb ram kahdessa 1Kb lohkossa. Yksi 1Kb lohko menee osoitteeseen 1000-17FF jos bankswitch on asetettu $1FE7. Toinen 1Kb on pilkottu neljään 256 byten osaan. Molemmat näistä 1Kb osista ovat erillisiä kokonaisuuksia. 256byten lohkoista valitaan käytettävä tekemällä huijaus luku "fake-read" osoitteissa 1FE8-1FEB. Ram on sen jälkeen käytettävissä kaikissa pankeissa välillä 1800-19FF. Ja kuten aiemmin 1800-18FF on kirjoitus kun 1900-19FF on luku. Low ram käyttää 1000-13FF kirjoittamiseen ja 1400-17FF lukemiseen.

Tarkemmin moduleista ja niiden muistinkäytöstä

Lisää vanhoja konsoleita löytää Pelikonepeijoonien sivuilta

 

Konsolin tarkastelua ja muutama pelikokemus:

JR:n Takapaneeli. Virtaliitin keskellä, Kahdella kytkimellä asetetaan esimerkiksi pelin vaikeusaste tai taustamusiikki päälle ym. Kuvassa äärimmäisenä oikealla tv kanavan valinta kytkin.

Atarin mukana tuleva joystick on kyllä ihme kapistus. Se kuuluu siihen samaan sarjaan vic-20:n oman joystickin kanssa, jotka on selkeästi suuniteltu niin että koneella ei pelata kovin pitkiä ajanjaksoja kerrallaan.

Kuvasarjassa on joystick avattuna ja kontaktimuovilla (mikrokytkimiä pyh!) kiinni pysyvät peltiläpäkät painuvat tikun pohjassa olevan muovirinkulan nastoilla. Kuva näyttää kuinka mekanismi on jo hajoamassa ja muoviringillä hiushalkeamia.


Defender-2 (Super Chip)

Hyvä scrollaus grafiikassa ja hyvät äänet ollakseen Atari 2600 peli, mutta tämä onkin muistinlaajennuksella. 128 byteä extra ram ja kyllä pelittää. Verrattuna Defenderiin, huomattavasti pelattavampi.

Donkey Kong

Ei jaksa enää sävähdyttää vaikka oli kova sana -83.

 
Laser gates

Tätä jaksoi jo yrittääkin. Skramble-tyyliin toteutettu vertikaaliscrollaus ja lennetään samaan tapaan "luolassa" ampuen vastaan tulevia ohjuksia sekä kaikkea epäilyttävää tykkitornin näköistä. Lisämausteena välkkyvät voimakentät ja tason lopussa kiinteä seinä johon täytyy ehtiä poraamaan aluksen mentävä reikä. Kylmä toteutus ääniefekteissä.
Vertikaaliscrollaava "flicker free" , eli välkkymätön kenttä on hyvä saavutus kun koko masiinassa ei ole edes kuvamuistia ja ramikin se 128 tavua. Kokeile mitä saat aikaan PC:llä ja 128 megatavulla.

 

Moon Patroll

Klassikko. Selviydy minkälie kuun pinnalla neljä etappia. Matkaa tehdään loikkivalla "kuuautolla" yläpuolella lenteleviä tunnistamattomia objekteja ampuen. Huono toteutus äänissä, muutoinkin keskitasoa.

 

 

Mikrot index