Pekan flipperisivu
Gottlieb System-1

 

 

   

SYSTEM 1 FLIPPERIT JA TAKATAULUN SISÄLTÖ

Enemmän elinikää pelipromille, ja pari muuta juttua.

Tämä niille jotka haluavat "museokatsastetun" flipperin.

Sys-1 kortilla on yksi paikka joka käy huomattavan kuumana. Se on pelikohtaisen taulukon sisältävä rom. Yksinkertainen temppu on liimata pc käyttöön tarkoitetulla lämpöä johtavalla liimalla sopivan mittainen alumiiniläpäkkä piirin pintaan. Käytä vaikkapa Verkkokaupan kautta saatavaa liimaa "Artic Alumina Thermal Adhesive" yms.

Toinen ja oikeastaan se ensimmäinen temppu on mitata powerilta tuleva jännite ja säätää se potikasta viiteen volttiin. Sanoo konetta teille kauppaava mitä tahansa, niin se 6 volttia ei ole hyvä juttu. Ja huuhaa linjalla liikutaan kun sanotaan että kyllähän siihen sen rikkoutuneen romin jostain saat. Saat kyllä jos sattuu olemaan esimerkiksi varastossa Strikes And Sparesilla. Maksaa parikymppiä plus postit.

30 vuotta vanhan virtalähteen jännitelukema tosin ei enää kerro kaikkea vaan olisi syytä tarkistaa mm.konkat ja diodit. Yllätyksiä näyttää tulevan kaikesta varovaisuudesta huolimatta...


CPU kortti

Kuvassa vasemmassa yläkulmassa on rom alumiinilevyn alla.

Cpu kortin oikeassa laidassa olevia näyttöliittimiä ei parane irroitella virrat päällä. Ylimääräinen valkoinen piuha on maadoitusta varten. Sehän on näiden Gottliebien perusvika. Huonosti suuniteltu maadoituksien järjestely.
Poweri liitäntä cpu esimerkkikuvan kortin päässä on kieltämättä hiukan raaka ratkaisu, mutta nyt powerin ja cpu kortin välillä on vain yksi löystyvä liitäntä.


Virtalähde

Sitten se poweri. Säätöpotikka on näkyvissä. Piuhat irti CPUlta ja mittari kiinni piuhoihin, ja ei kun säätämään. Huomaa että kortilla lukee mitä mistäkin piikiltä pitää tulla. Tämän kortin kunto on helppo selvittää mittaamalla. Korjaaminenkaan ei ole hankalaa. Jos et tiedä mitä vaihtaa, vaihda kaikki. Ei ole montaa osaa.
Konkat kuivuu, juotokset murtuu, diodit palaa, vastukset paahtuu, potikat löystyy...


Driver

Jep. Siinä se. Driver kortti. Tämä pikku läpäkkä ohjaa lamppuja sekä solenoideja. Myös elektronisen äänikortin ohjaus tapahtuu tämän kortin läpi solenoidiohjauksena. Tällä kortillahan ohjattiin alkutaipaleen sys-1 flippereissä esimerkiksi Cleopatrassa kellopeliä.


Tässä kuva niile joita uudempien WPC flipperien yms. kanssa on iskenyt piuha- ja ahtaanpaikan pelkotila. Työtilaa kuin "rättärin" konehuoneessa.

TAKAISIN