Pekan flipperisivu
Gottlieb System-1

 

 

   

 

Lisääntynyttä hurinaa metsästämässä.

Toukokuu 2004

Kesävahauksen yhteydessä kiinitin huomiota siihen että joku vaivaisesta kolmesta flipperistäni piti muita kovempaa hurinaa. Kun laitteita on näinkin vähän, hurisijan paikantaminen ei ollut vaikeaa. Se oli Buck Rogers.

Virrat pois, kabinetti auki ja piskuinen äänikortti työpöydälle. Tämän ikäisissä laitteissa Elektrolyytti kondensaattoreiden kohdalla ei kannata pihistellä. Yhtä lukuunottamatta kaikki löytyivät uusina hyllystä, ja sen puuttuvan tilallekin löytyi ESR-mitattu, eli toimivaksi todistettu elko.


Elkot vaihdettu.

Kun kaikki kondensaattorit oli vaihdettu, otin käsittelyyn regulaattorin, jonka maakontaktissa olisi netistä löytyvien ohjeiden mukaan parantamisen varaa. Mötikkä piti juottaa irti kortista ja tinata kortilla olevat kontaktipinnat paksummiksi. Paikoilleen asentamisen jälkeen tinasin vielä kiinitysmutterinkin hätävarjelun liioitteluna.

Kun kortti on pöydällä, näkee muutkin mahdolliset vauriot. Tasasuuntauksen 1N4004 diodit olivat olleet paikoilaan vuodesta 1979, ja jotenkin kärsineen oloiset. Tarkempi tutkimus osoitti että diodin kotelo murenee reunoistaan kun sitä kynnellä rapsutteli. Joten ihan varmuudeksi uudet tilalle.


Diodien vaihtoa.

Lopputuloksena oli flipperi joka ei enää eroittunut joukosta hurinallaan. Se että hurinaa vielä jäi jonkin verran, on jatkotutkimisen paikka.

 

TAKAISIN