Pekan flipperisivu
Gottlieb System-80

 

 

Premier: (ent.Gottlieb) EXCALIBUR


Excalibur on vuodelta 1988, malli numero : 715, teema : Fantasia
Koneita tuotettiin 1710 kappaletta.

Valmistaja Premier Tehnology Gottliebin tuotemerkillä.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti. Excalibur jatkoi matkaa uuteen kotiinsa helmikuussa 2003.Yleiskuva Entisen Gottliebin ja sittemmin Premierinä tunnetun firman flipperistä. Se on toiseksi viimeinen Surullisen kuuluisan System 80B tekniikan edustaja.

Takataulussa tulokset ja tekstit näkyvät 2 x 20 merkin aakkosnumeerisessa näytössä.
Näytön molemmin puolin 3" kaiuttimet ja kolmas 5" kaiutin löytyy kabinetin pohjasta.
Äänimaailma koostuu sampleista, efekteistä ja taustamusiikista.

Kabinetista ei ole mulla mitään hyvää sanottavaa. Ei niinkään kabinetin artworkista vaan siitä että Premier kaudella värit nyt vaan meni monasti väärin kuten tämän Excaliburin kohdalla. Olisiko musta ollut jotenkin liian synkkä kabinettiin vai? Mutta eipä Premierejä paljoa oikeilla harrastajilla olekaan.


Excaliburin pelilautaa yläkentältä. Hempeät sävyvalikoimat ilmeisesti suuniteltu keräämään nuorempaa pelaajaa koneen äärelle. Tai sitten suunittelijalla ollut värivikaa silmissä.
Muoviset rampit olisivat myös voineet olla sävytettyjä mutta väritön maksaa vähiten.
That´s the spirit!

 Yleisnäkymä pelilaudalle. Pelattavuudeltaan Excalibur oli kuitenkin jopa ihan kohtuullinen mutta huomattavan helppo esimerkiksi multiballin osalta.Yläkentän rampit ja rail.


Ei mikään pöllömän näköinen viritys. Hyvä valojen ohjaus pelilaudalla erityisesti multiballia haettaessa.


Takataulun taide ja tyyli on jo uudempaa eli taustavalaistu kuva on muovisella läpäkällä, joka on tosin helposti vaihdettavissa. Neon putki antaa kuitenkin hiukan liian staattisen ilmeen. Lasin taide ei elä.


Pelaajaa kohti suunnatut pikkukaiuttimet taulussa. Kabinetissa lisäksi 5 tuumainen. Pelin äänimaisemassa on mielestäni laitteen teknisiin rajoituksiin nähden ihan yrittämisen makua. Mutta valitettavasti kyllä Premier koneet erottuvat joukosta huonompana samanikäisiin Bally/Williams koneisiin verrattuna.


Excaliburin pelilaudalla on 12 flasheria, joiden ohjaus toteutetaan pelilaudan alla olevalla omalla lisäkortillaan. Tässä kuvassa on flasherien pelilautaa kiertävä sekvenssi lähdössä käyntiin .Takataulun sisälmykset: Vasemmalla alhaalla lisäohjauksien vaatimat transistorit, äänikortti ja virtalähde. Oikealla alhaalta ylös Driver, cpu, reset kortti ja virtalähde.Lähempi kuva ääni- ja Cpu Kortista. Cpu kortin korjausta yrittänyt "Pallosalama" olin minä, mutta nyt kortti toimii.


   


Flippereissä on ohjauselektroniikassa eri sukupolvia.

Gottlieb yritti pitää hyvää vanhaa 80 järjestelmää hengissä aivan liian pitkään ja Premier nimellä kasikymppisillä vetkuteltiin sitten lähes loppuun saakka.

Premieriksi muuttuunut firma tosin laittoi elektroniikan pian Excaliburin jälkeen kokonaan uusiksi.

Kuvassa esimerkki äärimmilleen viritetystä system80 äänikortista Bonebuster flipperissä. Sitä riittää koko takataulun vasen laita.

Ylin kolmesta kortista (mustan virtalähteen vasemmalla puolen) on paremman muzakin soittoon Yamaha YM2151 piirillä.

Takaisin