Pekan virtuaalimuseo 

 

 

 


Kuva keskusyksiköstä. Mahtuu juuri tavalliselle ruokapöydälle.
Musta levy on paikka FrontPanel:ille, johon voi tehdä omia kytkentöjään. Lattakaapelit viedään kotelon takaa ulos parin sentin levyisistä rakosista ilman ruuvailuja.

Lähikuvassa virtalukko josta kone laitetaan käyntiin ja kaksi hallintanamikkaa RESTART ja ABORT.

Takapaneelista löytyy tiedonsiirron "turboruuvi" jolla säädellään tiedonsiirtonopeus päätteen ja EXCORciserin välillä. Vaihtoehdot 110 - 9600 bps.

Sisäkuvassa vasemmalla CPU-kortti, 64kb RAM, Levyasemaohjain ja Degug moduli. Korttipaikkoja on "riittävästi", ja tuuletuksesta huolehtii kaksi puhallinta.

MPU eli CPU kortti jolla Motorola 6800 prosessori. Vähällä pärjättiin ja tälläkin tehtiin diplomitöitä. Vipukytkin vasemmassa ylälaidassa valitsee joko sisäisen tai ulkoisen kellon. Kellotaajuutta löytyy 1 Mhz, mutta jos meno tuntuu liian kovalta voidaan kellotaajuus laskea 500 tai 250 kilohertsiin.

Kun 1978 koneeseen sai 64 kilon muistikortin niin se on maksanut maltaita. Tämä 32kb ram maksoi -77 rahtua vaille $2000. Samaan aikaan kotielektroniikan puolella Atari 2600 videopelissä oli 128 bittiä muistia ja kotimikrot pihistelivät muistissa vielä vuosia myöhemminkin. Syystäkin.


Kahvia ja suklaakonvehteja on mukava nauttia tutustuttaessa museoon saatuun uuteen koneeseen.

Mutta mikä pettymys kun suklaan sijasta olikin levykerasia. kahdeksan tuuman levykkeen ( 8" ) vieressä on vertailuksi CD-ROM levy. On kiekoilla eroa. Lerpun kapasiteetti on 260KB , eli vieressä olevalle CD-ROM levylle mahtuu 650mb formaatissa 2560 levykkeellistä, 256 levykerasiaa, joka veisi hyllystä tilaa 896 cm, kun yksi rasia on 3,5cm.

Tämä custom Exordisk levykeasema kahdella kahdeksan tuuman pyörittimellä painaa 28 kiloa. Kuvassa on jokin omaan koteloon tehty viritys. Paksun metallikuoren sisällä on hyvässä turvassa harvakseen sijoiteltu yksinkertainen tekniikka.

Lukupäiden puhdistus siihen tarkoitetulla puhdistuslevykkeellä aiheutti sen että mikään levy ei bootannut. Virhekoodi E5 antoi olettaa että joko levyaseman säädöt on pielessä, levy tuhoutunut tai lukupää likainen.

No säädettyhän tuo on tarran mukaan vasta 1977, joten siitä ei ollut kyse. Epäilys heräsi puhdistuslevykkeen liikkeelle laittamasta ruskeasta mönjästä joka ei millään puhdistuslevykkeellä enää irti lähde. Vain leviää kun se puhdistuslevy on jo ensimmäisellä käyttökerralla tukossa.


Luku/kirjoituspään puhdistus hieman voimaa käyttäen pumpulipuikoilla ja puhdistusnesteellä. Ok. Toimii taas neljännesvuosisadan.

Jotta mittasuhteet kävisivät selvemmäksi on levykkeen pyörittimen, ja mustan luku/kirjoituspään moottorien vieressä Nokian 3310 .Tällaisella päätteellä (AMD-32 1982 ) käytän EXORciseria kun halutaan museotunnelmaa. Takapaneelin kuvassa "turboruuvin " alla näkyy RS liitäntä johon pääte kytketään. EXORciser on tarkoitettu käytettäväksi myös teletypen kanssa. TTY-liitäntä.

Alempi kuva: 22 vuoden ikäisen systeemilevyn varmuuskopiointi käynnissä. Levyke oli osittain läpinäkyväksi kulunut mutta onneksi niillä kohdin ei sijainnut dataa, joten kopsu onnistui 100%

 Levydumppaus menossa. Tarvitsee originaali raudan, PC:n, Windows ja Hyperterm, sarjakaapelin ja paljon aikaa. Huippunopeus on 9600 bps

 

Alenpi kuva: Itse rauta. Yllä CPU ja alla massamuistiyksikkö kahdella kahdeksan (8") tuuman levykeasemalla.


TAKAISIN