Sovitin 1,25" eli 32mm järjestelmälle.

 
Lähtökohta. Kaukoputki uhkaa jäädä fiilistelyyn 40mm MZW okulaarin antamalla 30X suurennuksellaan. Täytys tehdä jotain. Ja siitä se ajatus sitten lähti.
En lähde etsimään antiikksiin kierteisiin sovitusrenkaita, vaan ratkaisen asian niillä osilla mitä löytyy hyllystä.
Menee soveltamiseksi, mutta näen kuvassa heti loogisimman ja toimivimman ratkaisun.
Ruuvaan okulaaripitimen pois ja käytän tarkennuslaitteen sisintä putkea.
Sitten vain kokeilemaan että mikä sinne sopii.Ja tämähän sinne meni tyyliin "pienellä klapilla". Kuvassa TS Super 3x Barlow, Rakenne on vankkaa metallia ja linssipää on irroitettavissa. Mutta millä se klappi. Tämä on pari milliä pienempi halkaisijaltaan kuin putki minne se pitäisi mennä.
Näin. Klassikko. Jeesusteippikin käy, mutta sen kanssa on vaikeampi säätää haluttua paksuutta poistamalla yksi kierros kerrallaan teippiä. Näissä virityksissä kun toimivimmaksi ratkaisuksi on osoittautunut laittaa ensin liikaa teippiä ja alkaa sitten sovitellessa poistamaan sitä yksi kierros kerrallan. Oikea paksuus on silloin kun TS Barlow menee nitkuttelemalla hissukseen putkeen, muttei käsivoimin aivan perille asti.Näin pitkälle meni käsivoimin. Sitten avuksi puupalikka ja flipperin jalan oikeisemisessa vääntynyt vasara. Alustana harrastehuoneen betonilattia.Noin. Sovitin paikoillaan, takuulla suorassa ja siihen kiinnitetty kunnolinen okulaari vaikkapa kuuta varten. Jos vielä varmistamaton polttoväli on 1200 milliä, niin tuolla saa vain rahtua päälle 66 kertaisen suurennuksen.Mutta senhän voi tuplata vaikkapa Baaderin VIP Barlow linssillä 133 kertaiseen. Tai johonkin siitä väliltä välirenkailla säätämällä.Jos haluan kameran suoraan polttotasolle, niin nyt sekin onnistuu. Kuvassa T2-EOS sovitinrengas Canonin EOS kameralle. Kameraa ei näy perässä koska se kuvaa kohdetta.Kuusta voin haluta näpätä kuvan okulaarisuurennoksella. Sitävarten okulaarille oma putkensa, tässä tapauksessa Omegon, ja sitten loittorengas ennen kameran T2 rengasta. Ainoa vaatimus että kaikki on metallia jottei taivu. EOS-kameran sovitinrengas varmuudeksi Baader että on jämäkkä liitos kameraan. On tullut kokeiltua "täältä sinnepäin" renkaitakin.Mukaviin havaintoasentoihin kulmapeili. Tämä on nyt virityksen heikoin lenkki. Hyllystä löytyi metallirunkoinen kulmapeili, mutta se ei ole ihan parasta laatua. Asia korjautuu lähiaikoina. Nyrkkisääntönä on että kunnollinen kulmapeili maksaa enemmän kuin kymppejä.
Putki on valmiina käyttöön. Jalustana käytän Pimp-My-EQ3 jalustaa joka kuten nimikin sanoo, on hiukan viritelty ja vakavoitettu versio alkuperäisestä. Se kantaa loistavasti parikiloisen maksutovin, mutta epäilen että pitkän putken kanssa voi tulla ongelmia.

TAKAISIN