Pekan virtuaalimuseo

 

 

 


Osborne 4 - Paluu CP/M käyttäjäksi 36 vuoden jälkeen.

Tämä Osborne-yksilö oli se, joka laittoi alulle harrastuskuvioiden uudelleenarvioinnin vanhojen mikrojen parissa. Viallinen laite tuli korjattua ja havaittua, että mitä enemmän 80- luvun tietokone koostuu TTL-perusosista, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sen saan taas käyntiin 2000-luvun toisella vuosikymmenellä, kunhan vaan on käytettävissä riittävästi aikaa.

Suomi mainittu. Lisää aiheesta myöhemmin, mutta tämä mikro näyttää olevan nirppis käytettävien epromien suhteen. Ensi töikseni imuroin jokaisen alkuperäisen talteen, ennenkuin edes yritin aloittaa elvyttelyä. Koneessa on nyt osittain alkuperäiset epromit sisällä. Joutuu tutustumaan aiheeseen tarkemmin, että miksi tarjoamani uudistettu eprom ei kaikissa tapauksissa kelvannut.

Onneksi löytyi netistä valmis levykopio, joka nopeutti koneen käyttökuntoon saattamisessa. Softaa löytyy netin kautta edelleen runsaasti. Siis vielä. Viime vuosina tullut vastaa yhä useampi kuollut linkki, joten kaiken varalta talteen se minkä vielä saa. Mietitään sitten myöhemmin, että miten sitä siirretään aidossa raudassa käytettäväksi.

Jotenkin rauhoittava käyttöympäristö. Vakaa 7 tuumainen amberin sävyinen ruutu.

Osborne - Kanna tulevaisuus mukanasi

Pikaiset speksit: Julkaistu 1984, Z80 CPU 4 MHz, 64KB ram, 80x24 merkin näyttö, 2kpl 400KB 5.25" levykeasemaa, CP/M 2.2, sarja- sekä rinnakkaisliitännät ja komposiitti video. Made in U.S.A.

Käyhän se ohjelmistokuluissa säästäminen näinkin. Odotetaan tarpeeksi pitkä aika, jotta aikanaan kalliit sovellutukset muuttuvat abandonwareksi ja ovat ilmaiseksi käytettävissä. Hulluilla on halvat huvit.

"Minkähänlaisia tietokoneet ovat vuonna 2000?"
"Kyllä Pekka silloin on kotitietokoneissakin 16 megahertsin prosessorit ja 64 kiloa muistia"
- Keskustelu atk-luokan opettajan kanssa Auditek AMC-100 mikron parissa 1983 Hämeenlinnan lyseon ylä-asteella.

TAKAISIN

 

 

TAKAISIN