Lyhyt kertomus siitä kuinka kaikki ei aina suju kuten on suuniteltu.

Tilataan pikaisesti komponentteja USA:sta

Kaikkihan lähti siitä että tuli tarvetta harrastuksieni vuoksi eräälle komponentille. Kyseessä on antiikkinen 70-luvun RAM muistipiiri 6810. Monen flipperiharrastajan tuntema.

Näiden komponenttien helppo saatavuus Suomenmaalla on historiaa. Eräs vakiomyymälä jota käytän lopetti vuoden 2007 aikana niiden toimittamisen varaston ehdyttyä ja ilmoitti että lisää ei tule. Hinnan nouseminen olikin jo ennakoinut sitä .

Päätin kokeilla muualta euroopasta mutta ainoa joka kohtuu vaivoilla eteen tuli oli peliautomaatteihin komponentteja toimittava tuttu firma. Tutusta hinnastosta oli poistunut kohdat tuotteen hinnalle sadan ja kymmenen erissä. Nyt vain yhden ja yli viiden kappaleen hinnat. Ehkä merkki varastojen hiipumisesta?

Hinta on vielä kohtuullinen mutta päätin etsiä josko löytyisi vielä edullisemmin jostain.

Löytyihän sitä. Ison veden takaa Yhdysvalloista. Mutta koska kyseessä on Land Of Hope And Glory niin en tarttunut ensimmäiseen tarjottuun, vaan jatkoin etsintää ja päädyin eräälle pelkkiä antiikkikomponentteja myyvän nettikaupan sivuille. Haluamani osan hintakin oli kuten sivuilla mainostettiin, takuulla muita edullisempi. Ja niinhän se oli. Se teki nettikaupasta houkuttelevan.

Kaupan oli myös monia muita jo aikaa sitten Suomen leveysasteilta kadonneita mikropiirejä jotka juuri sillä hetkellä olivat minulla hakusessa kuten 8080-prosessori, Motorolan 6845 videopiiri ja MOS 6532 RAM/IO joista viimeksi mainittua tarvitaan System-80 prosessorikortilla.

Joten täyttelin tilaukseni. Otin jokaista riittävästi ja maksoin sen PayPal:in kautta jääden odottelemaan luottavaisena.

Postikulut hitaimpana Economy Parcelina olisivat paketille vain $8 mutta toimitus aika 4-6 viikkoa. Mitäs siitä. Ei minulla kiire ole.

Viikon kulutua tuli sähköpostiin ruudun täydeltä tarinaa palkatusta uudesta postineidistä joka on sotkenut kaikki ulkomaan lähetykset ja jo kerennyt kadottamaan täysin joitakin toimituksia.
Sitä juttua riitti niin paljon että sain ekstrapoloitua mieleni valkokankaalle kuvan purkkaa jauhavasta ja poksauttelevasta cheerleader neitosesta minihameessa etsimässä piilolasejaan pöydän alla.

Tässä vaiheessa kaikui päässä hiljainen Todash-kellojen varoittava kumina.

Viestissä pahoiteltiin lopuksi viivästystä ja luvattiin että laitetaan lisää komponentteja pakettiin korvaukseksi ylimääräisestä viivytyksestä.

No mitäpä tuosta. Tulevat sitten siitä hetkestä 4-6 viikon kuluttua ja saan enempi mitä tilasin. Asiallinen kauppias kun on valmis hyvittämään möhläyksensä.

Seitsemäs viikko kun oli menossa eikä mitään kuulunut, lähetin ystävällisen huomautuksen että tilaukseni status on sivulla edelleen Processing eikä Shipped. Siis edelleen käsiteltävänä eikä toimitettu.

Luvattiin tutkia asia, pahoiteltiin että toimituksissa oli viivästyksiä.

Edelläkuvatusta viikkoa myöhemmin kirjekuori oli leimattu Atlantassa Joulukuun 20. ja siitä viikkoa myöhemmin se oli lentopostina perillä. Sain odottaa siis vielä kaksi viikkoa.
Kuori tuli Atlantasta viikossa.
Todistekappale siitä että United States Postal Service kyllä toimii jos sille antaa jotain toimitettavaa.

Kauppiaalla oli todella mennyt konseptit sekaisin toimitustensa kanssa mutta sain komponenttini. Ulkomailta tilattaessa on aina riskinsä.

Opetuksena on se että kun ostaa ulkomailta niin kannattaa käyttää tunnettua myymälää jos mahdollista. Halvinta hintaa tarjoava ei välttämättä ole se paras vaihtoehto koska se halpuus voi suurien sisäänostojen lisäksi johtua myös siitä että firmaa pyörittää yksi kaveri isänsä autotallissa High-School opintojen ohessa ja postiavustajaksi on palkattu luokan cheerleader.

TAKAISIN FLIPPERIT INDEX