Pekan virtuaalimuseo

 

 

 


Se olikin vain myyntikunnostettu

 

Jep. Lähtihän se käyntiin mutta sen kunnostetun nauhurin kanssa oli toisin. Tiedossa oli että näiden originaalit kasettiasemat olivat alunperinkin varsin epävarmoja tapauksia. Olihan tähän kakkosmalliin päästäessä jo lisätty nauhurin äänenvoimakkuussäädin ja mittari signaalivoimakkuudelle hiukan helpottamaan tilannetta (kuten laitettu näppäimistö vastaamaan TRS-80 nuolinäppäimineen). Mutta että näin epävakaa? Enemmän kasetteja kelaillessa varmistui käsitys siitä, että joko hihna ei ole vaihdettu, tai sitten on muuta vikaa.

Ei siinä muu auttanut kuin irroittaa nauhuri ja lähteä tutkimaan. Äänipäätä signaalimittarin kanssa säädellessä omiin nauhoituksiin sopivaksi totesin, että atsimuuttikulman sai mittarin kanssa hienosti paikalleen. Vika oli siis joko liian kohisevassa signaalissa tai että nauha ei etene vakaasti.

Latausrutiini on askeettinen. Kun ladattava ohjelma löytyy, ruudun oikeaan ylänurkkaan ilmestyy kaksi tähteä. Oikeanpuoleinen niistä välkyttelee. Jos se lakkaa välkyttämästä yli 10 sekunnin ajaksi on kyseessä latausvirhe. Onnistunut lataus tuo Ready-ilmoituksen. Kaikki latausyritykset päätyivät virheeseen heti alkuunsa.

Olihan se hihna vaihdettu kuten luvattiin, mutta hihnapyörät näyttävät tarkoitetun kulmikkaalle hihnalle ja tämähän on pyöreä. Eli siihen pitää laittaa oikenlainen hihna.

 

ESR-mittari kertoi että ei hyvä. Tämän ikäistä nauhuria ei saa hyvin toimimaan vain hihnaa vaihtamalla. Vitriiniin keräilijöillähän ei asialla ole väliä, mutta kun minä käytän näitä. Siispä vaihdetaan elkot. ESR-mittarilla varmistat että ostamasi uudet ovat tuoreita. Ostit mistä tahansa...

 

Ennen tehtiin paremmin. Kortilla jokainen komponentti ja piuha merkattu. Tussimerkintä myyntikunnostuksen jäljiltä. Lienee yritetty säätelemällä saada toimimaan paremmin.

Elkot vaihdettu ja seuraavaksi katsottiin hihna.

Kova ja liukaspintainen...jokin. Se on takuulla uusi. Sen tuntee käsissään ja näkee pinnasta, mutta lienee jokin tiiviste. Pyörittää kyllä ok, mutta luistaa jos nauha ei pyöri viimeisen päälle herkästi. Sopivan kokoinen hihna löytyi kokeilemalla ja sitten oli aika kokeilla että toimiiko?

 

Ja toimiihan se

 


TAKAISIN

 

 
TAKAISIN