Vanhaa peliautomaattia ostamassa.

Muutamia havaintoja peliautomaatin hankinnasta.

ONKO VAIKEA PÄÄTTÄÄ?
Jos tuntuu vähänkin että et ole valmis ostamaan ihan vielä, älä lähde tekemään turhia ostolupauksia saatika tarjouksia. Voit turhilla lupauksilla suututtaa myyjän jolta olisist myöhemmin ostamassa jotain todella kiintoisaa kohdetta.

EN MÄ TIEDÄ...KAI SITÄ JOKU HUOLTAA?
Joo sinä itse. Siis ei kannata tyyliin "ostanpa nyt ja opettelen sitten myöhemmin kaiken."
Hankinta kannattaa pohjustaa hyvin. Tiedä mitä olet ostamassa. Lue esimerkiksi Tuukan flipperisivuilta kaikenlaista mahdollista aiheeseen liittyvää jotta saat täydennystä omiin mielikuviisi.

OSTA KÄTEISELLÄ
"Minulla on maksaa seuraavasta tilistä" on väärä tapa aloittaa kaupankäynti. Kokeiltu on. Toinen mikä on huonoksi havaittu on että "Maksan sen mitä sattuu lompakosta löytymään". Myyjällä on tavara myytävänä siksi että han haluaa siitä eroon mahdollisesti nopeastikin. Yrittäjä sitten on oma lukunsa. Hänellä ei ole pahemmin aikaa pelleillä siitä huolimatta että olisit ostamassa sirkus teemaan liittyvää flipperiä.

VARO PIENTÄ PRÄNTTIÄ JA NOPEATA PUHETTA
T
oisinsanoen pääseekö laitetta edes kunnolla tutkimaan? On kellarissa perimmäisessä nurkassa. Ei nyt ole aikaa pahemmin näyttää kun varasto pitää saada tyhjäksi tänään. Kyllähän sulla on millä maksaa.

MIKSI OSTAT?
Moni näyttää ostavan pelin vain koska muillakin on sellainen. Onko mielessä vakava harrastaminen, pelkät pelinautinnot vaiko asunnon sisustus.
Osta pelisi sen mukaan. Projektikuntoinen on huono ensimmäiseksi laitteeksi jos ei osaa elektroniikkaa. Jos ei raha silti riitä kuin projektiraatoon on aihetta kysyä kannattaisiko jatkaa säästämistä?

MYYJÄ SANELEE HINNAN
Jos et ole valmis maksamaan pyydettyä summaa, mitä tinkaat? Saathan kuitenkin saman laitteen muualta ja edullisemmin. Ai et saa? Ja ainoa tarjolla oleva laite on nyt myynnissä. Luuletkos ettei myyjä tiedä sitä?

VIKAANTUMINEN
Muista että flipperi sisältää liikkuvia osia jotka kuluvat ja vaativaat huoltoa sekä säätöä. Elektroniikka vanhenee ja vikaantuu. Aivan anteeksi se siis ei pelituokioitaan luovuta. Jos et hallitse korjaustoimenpiteitä, ole hyvä ja selvitä ensin mistä laitteelle saa huoltoa. Onhan se rikkinäinen flipperi nurkassa hiukan tylsä.

KORJAUSMIEHET
Kuten moni on jo huomannut, ovat korjausmiehet käyneet kummasti vähiin. Peliautomaatin vika ei välttämättä ole helppo ja osat maksavat. Monen mielestä vieläpä ihan absurdeja summia.

MIKÄ SIINÄ VANHASSA MAKSAA?
Tämän kysymyksen kuultuani menin täysin sanattomaksi ihan vain sen vuoksi että ei kertakaikkiaan löydy helppoa ja kansantajuista selitystä. Yksi voisi olla se että 30 vuotta sitten valmistettuja laitteita on olemassa kokoajan vähentyvä määrä. Se että vaikka niitä pidettäisiin kuinka hyvin ei tarkoita että samat koneet säilyvät ikuisesti. Sattuu onnettomuuksia, vesivahinkoja yms. ja laitteita päätyy hiljakseen kaatopaikalle. Tarjolla on kokoajan vähempi laitteita ja yllättäen kaikki haluaisi juuri sellaisen.

VARAOSAT VANHASSA GOTTLIEBISSA
Monessa "Uudemmassa" flippereissä ei tilanne ole vielä ihan näin paha. Vielä.
Gottlieb system 1:ssä käytettyä Rockwellin piirisarjaa ei ole tiettävästi tehty enään neljännesvuosisataan. Kaikki osat mitä on vielä myytävänä, ovat siis sitä mitä on sattunut jäämään jäljelle kun tuotanto aikanaan lopetettiin. Siitä huolimatta vuosikymmeniä vanhoista, pikkuhiljaa hapertuvista komponenteista saa jo maksaa tuntuvasti.

VARAOSAT JA GOTTLIEB SYSTEM-1
Saatavuus heikkenee kaiken aikaa. Ja sitämukaa hinnat nousevat.
Vanhan Gottliebin ostajan budjettiin pitäisi sisältyä varaosakortit ja näytöt, jos aikoo pitkään pelin omistaa. Vaikka ei aikoisikaan omistaa, niin ne varaosat helpottavat tällaisen ns. vaikean flipperin myöhempää myyntiä, ja ne voi luonnollisesti sisällyttää hintaan. Missään nimessä niitä ei kannata kaupantekijäisiksi antaa.

Gottlieb system-1 flipperit Hulk ja Buck Rogers

Takaisin Flipperit Index