Pekan virtuaalimuseo

 

 

MOTOROLA VME / 10

 

Tämän yksilön tarina alkaa Motorolan tehtailta vuonna 1982.
Monien vaiheiden jälkeen se on päätynyt Tampereelle ja vuosikausiksi pöydän alle nurkkaan häpeämään vanhuuttaan.
Koneesta luopumisen aika tuli kun löytyi omistaja joka tekee sille muutakin kuin kaapii sisustan tyhjäksi ja tekee siitä PC -kotelon....perverssiä! Luovuttamisen ajankohdan tietämille sattui monenlaista demoefektiä.
Konetta testattaessa aiemmin oikutellut levyohjain ei suostunut toimimaan, ja siinä samassa virtalähteen liitin meni piikin verran sivuun.
Virtaska pimeeksi että poks. Ja vielä Hakkurivirtalähde. Tarina jatkuu mutta jääkööt kertomati. Jokatapauksessa kone oli saapuessaan DOA. Mukanaan varaosina poweri näytölle ja itse koneeseen alkuperäisen korvaajaksi PC poweri. Alkoi powerin vaihtaminen.

Näin vaihdat VME kympin virtalähteen tilalle oman mallia patentti.
Aloitetaan sivupeltien irroittamisella. Ilman näitä peltejä VME:tä on ollut mahdollista pinota räkkeihin.


Pelti pois ja alkaa kannen irroittaminen. Poista pikkuruvit.


Kansi on poistettu ja konehuone näkyy. Teknisellä sivulla lisää sisuskaluista.


Etupaneelin neljä ruuvia pitää poistaa seuraavaksi. Varo ettei paneeli tipahda käsistä.


Koska käsistä pudotessaan se nyppää tämän piuhanipun mennessään. Etupaneeliin tulee johtimet kahden näppäimistön liittimelle. Irroita liitin oikealla näkyvän avaimen alapuolelta.


CPU kortin ruuvien irroitus. Katsohan jo viimeistään tässä vaiheessa että laite on tehty jännitteettömäksi. Lipsahtaa se ruuvimeisseli käsistä kuitenkin.


Liittimet ja piuhat irti kortilta ja se lähtee sivuttain ujuttamalla. Ei suoraan nostamalla.


Nyt näkyy jo levy- / levyke asemat ja kuvan yläreunassa pilkottaa powerin välikkö.


Taas ruuvataan. Nyt pitää poistaa CPU korttia paikoillaan pitänyt kehikko.


Tällä tavalla.


Jossain näillä tienoilla loppuu viimeistään usko"pika niks naks" pc- koteloiden kanssa eläneiltä. Nyt vuorossa ilman ohjain / tuki peltilevyn poistaminen. Aloita takaruuvista, poista sitten sivulla ja yläpuolella olevat ruuvit.


Kädet naarmuilla irroitetaan monitoriliittimen piuha.
Virtalähteen muutoksen vuoksi tälle liittimelle piti järjestää erillinen +24v hakkuripoweri.Peltilevy on jo irti mutta nippuside pitää sitä piuhoissa kiinni.


Viimeinenkin este on nyt pois ja virtalähde näkyy. Ei mikään kevyt viritys. Maksimi ulostulo 400W.


Käännä koko laite nurinpäin ja pois pohjassa kaksi virtalähdettä paikoillaan pitelevää ruuvia..


Nyt virtalähde jo nousee näkyville. Varo peukalon kohdalla olevan mustan konkan vieressä näkyvää transistoria. Sen jalasta mittasin kuvan ottohetkellä 348 Volttia ja töpseli oli ollut pois seinästä kokeilun jälkeen ainakin tunnin. Edellinen omistaja sai korjauksen yhteydessä siitä sormilleen neljäsataa tasaraha.


Ai niin. Ruuvaa mutterikiinitteiset piuhat pois ja virtalähde on vihdoin irti.Sinne se meni. Puolet pienempi, halvempi rimpula ja puolet heikkotehoisempi PC hakkuripoweri. +5V, +12V ja -12V piuhat sovitettu.Virtaa tulee joka paikkaan ja käynnistäminen voi alkaa. Se muuten kestää tuo "SPIN UP"Levyohjain on sökönä ja kone ei käynnisty muualle kuin romista ladattavaan debuggeriin.Painettu Resettiä kuten kone pyysi ja debuggeri aukeaa.HELPillä saa hieman avustusta.
VME index