Instruscope 79/700
Ensimmäisen kaukoputkeni

Jouluaatto 1981, Kauppiaankatu 9 A 2, Karjaa. Pikkuveljen kanssa tutustutaan altatsimutaalisella jalustalla varustettuun peilikaukoputkeen.
Muistan miten jännä oli yrittää etsiä ja verrata Karjaan tähtitornin 13 senttisen Megrezin näyttämää oman vaatimattoman putken kuvaan.


 

Putki kulki mukana milloin minnekin niinkin pitkälle kuin 90-luvun puoliväliin. Tässä etsitään sopivaa havaintopaikkaa ilaa odotellen Kaitaistentiellä Joroisissa hiitolomilla 1982.


Instruscopea käytettiin sen alkuperäisillä okulaareilla loppuun asti. Vasta kun uusi, Celestronin 100/1000 linssikaukoputki ostettiin harrastuksen elvyttelyn yhteydessä vuonna 2000, tulin hankkineeksi Teknofokukselta poistomyynnista 0.965 tuumaiset laadukkaat, mutta halvat Plössl okulaarit. Itseasiassa juuri niiden antama järkyttävä parannus näkymiin aiheutti sen, että putki ei päätynyt roskiin uuden tieltä. Eihän hyvää voi pois heittää.

Silti niillä alkuperäisillä näkymien sumentajilla nähtiin esimerkiksi Lyyran rengassumu M57. Saturnuksen renkaatkin ensikertaa heti 81/82 vaihteessa, jolloin ne jo olivat tälle putkelle (lähinnä sen ala-arvoisille okulaareille) haastava kohde renkaiden asennon vuoksi.

Kaukoputki kulki sittemmin monessa mukana ja päätyi lopulta optiikan rakentelulaatikkoon linssien, prismojen, mitä erilaisimpien rakenneosien ja elektroniikan sekaan, unohtuen lopulta vintille. Laatikko kulki aina muutosta toiseen mukana. Siitä otettiin tarpeellisia osia ja siihen kipattiin uusia. Valkoinen putki pysyi kuitenkin aina mukana. Jalusta osineen katosi jonnekin matkan varrella.

Kunnes päästiin vuoteen 2017 ja vintin siivoukseen. Siitä se ajatus sitten lähti.

Vuosi 2017 ja sama putki. Tuon verran siitä on jäljellä.
Myytiin RAT-31 tyypillä. Polttoväli 700, peilin halkaisija 76mm ja F-luku 9.2. Juuri tuon suuren F-luvun ja pienen apupeilin vuoksi kykenee terävään kuvaan. Valovoima on mikä on, mutta tällaisella aloiteltiin ja vastaavilla aloittelee moni nykypäivänäkin.

 

Vintage okulaarit

Vuonna 2000 ostetut 0.965 tuumaiset Plössl okulaarit (vasemmanpuoleiset) olivat vielä tallessa samassa romulaatikossa. Metallirunkoisia. Fully coated tyyppiä, eli jokaisella lasipinnalla on edes yksi kerros heijastuksenestopintaa. Lisäksi huolellisesti mustatut linssien reunat. Näiden kanssa tein vertailua alkuperäisten välillä, kuten myös uuden linssikaukoputken kesken. Instruscopen mukana tulleiden okulaarien näkymät olivat nykystandardeilla ilmaistuna kuin katsoisi J.J.Abramsin Star Trekia. "Lens flare" jättää verkkokalvoille jälkikuvaa. Muistan olleeni melkoisen kettuuntunut siitä, etten aiemmin tajunnut vaihtaa okulaareja.

Oikeanpuoleiset kolme ovat Revuen linssiputkesta. Lähinnä malliksi että minkätapaisia ne vanhat okulaarit olivat.

 

On sääli että edelleen 35 vuotta myöhemmin näkee aivan samanlaista kaukoputkea myytävän aivan samanlaisilla kertakaikkiaan teknisesti vanhentuneilla okulaareilla. Vain okulaarikoko on muuttunut ja optiikan laatu on jopa huonompaa.

Koko paketin heikoin lenkki on tänäkin päivänä ne okulaarit. Koskee kaikkia halpakaukoputkia. Tavaratalo-kaukoputki menee sitten luokituksessa omaan sarjaansa. Vielä alemmas. Linssikaukoputki jossa voi olla muovilinssi.

 

0.965 tuumaisella tarkennuslaitteella olevia käytettyjä peili- ja linssikaukoputkia vielä liikkuu jonkin verran ebayssa, ja voi osua budjettiostajan silmiin. En voi suositella ellei keräile vintagea.


Niiden käyttö on haastavaa, sillä ei ole sanottu että voit käyttää nykyaikaisia okulaareja sovittimen kera vanhassa putkessa. Omista valikoimista vain nämä kaksi toimivat eli tarkennusvara riitti. Edmund Scientific RKE 15mm ja Meaden vanha plössl 12,4mm. Kaikki uudemmat plössl okulaarit, joissa on holkki varmuusuralla, kuten myös Baaderin Ortho, eivät tarkennu.


Siispä budjettiostajalle vanha peiliputki jossa 1,25 tuuman tarkennuslaite, ja heittää pois ne satavarmasti edelleen mukana tulevat HM tyyppiset kakkulat. Ne joiden takia kaukoputki on alunperinkin kaapinperälle hukattu, ja ostettu kalliimpi tilalle, jonka sumuista loistetta luovat "Super Plössl" okulaarit saivat ostamaan sitten vielä isomman ja kalliimman, jossa oli jo mukana peräti Erfle. Ja niin edelleen.

 

Vanhassa peiliputkessahan on tietysti peili hapettunut tai pölyyntynyt pilalle ja kaikkea muuta sellaista. Muistetaan nyt kuitenkin että Isaac Newton rakensi 1668 ensimmäisen peilikaukoputkensa 1,3 tuuman (33mm) kiillotetusta mutta nopeasti tummuvasta tina/kuparipeilistä, ja näki silti sillä neljä Jupiterin kuuta sekä Venuksen vaiheet. Väitätkö ettet näe enemmän kuluneellakaan aluminoidulla peilillä? "Näkeminen" on korvien välissä.

Pääpeili kehtoineen oli irti ja kaiken romun seassa. Laatikkoon oli myös päätynyt jossain vaiheessa muutama purkukortti elektroniikan harrastelun puolelta ja yksi niistä oli vasten peiliä. Pölykerros on kuin peili olisi huovitettu. Onkohan tuossa puhallusvillaakin vintin eristeistä?

Apupeili oli samanlaisen kokolattiamaton peittämä. Puttuu vain paksut ruskeat verhot ja Finnhits levysoittimeen.

Silkasta mielenkiinnosta päätin kokeilla ja pesin peilin. Tarpeeksi pitkän huuhtelun jälkeen astianpesuainetta suoraan peilin päälle ja sormenpäällä vaahdottamaan. Mitään hienostella. Piti vaahdottaa ja pestä useaan kertaan jotta hapettunut kerros poistui ja peili alkoi loistamaan. Todennäköisesti lähti kaikki mahdolliset pinnoitteet menemään, mutta tietääkseni oli ensimmäinen vesipesu tälle peilille.

Jo tässä sivukuvassa näkyy monttuja valkoisina pisteinä. Tärinästä pyörivät löysät ruuvit olivat ajan saatossa saaneet koko höskän irti putkesta ja peili on pyörinyt romujen seassa.

Lukemattomia iskujälkiä, hankautumaa, naarmuja.
Näkymä peilin takaa valoa vasten. Tämähän on kuin Exorciserin 8 tuumainen 30 vuotta vanha järjestelmälevyke. Paikoitellen kulumisesta läpinäkyvä...elikkäs valmis käyttöön ja täysin toimiva! Tästä tulee mielenkiintoista. Heijastuskyky lienee laskenut viidestä kymmeneen prosenttia. Kollimointi ja menoksi.
Tarkennuslaitteen historia on jo kadonnut muistista. Sitä on sahattu jotta on päästy "lähemmäksi", eli jotain olen tällä kokeillut joskus.

Helmikuu 2017. Ei, et hallusinoi. Sarjassamme eriskummallisia virityksiä harrasteverstaan hämärissä. RAT-31 sävy sävyyn renkailla, EQ3 päällä, RA-seurannalla ja Berlebachilla. Hieman överiksi menee, mutta tuolla asetelmalla voi jo sitten oikeasti sanoa mitä sillä näkee. Kunhan säät sallivat.

 

 
Pages updated 19.02.2017

 

TAKAISIN