Jos arvelit että kuvassa vasemmanpuoleinen kolmijalka on parempi, olet väärässä.

Optiikkaa - Kaukoputket
Tähtiharrastusta pikkubudjetilla

Tämä harrastus sai alkunsa samaan aikaan kun juostiin Karjaalla Kiilan baarissa pelaamassa flipperiä. Noin 1979-1980. Kaukoputkiin tutustuttiin Karjaan vesitornin päällä olevassa tähtitornissa. Siitä tulikin sellainen pakkomielle, että muistan kuinka eräs kerta poikaporukka kannettiin observatorion portaat alas ja ovi kiinni. Vanhoilta uhkasi mennä havaintoilta lyhyeksi. Onneksi Kiilan baarissa oli vielä ovi auki että pääsi pelaamaan flipperiä.

Downsizing 

Apertuurikuume kun iskee niin silloin siihen ei auta muu kuin Dobson-kaukoputki. Omalla kohdalla kuume iski siirryttäessä 150mm peilikaukoputkesta Dobsoniin, joka oli varustettu 200mm peilillä. Alkoi lähes heti tehdä mieli isompaa putkea. Myöhemmin päädyinkin 250mm pelillä varustettuun.
Huomasin katselevani kuitenkin kohta jo 300mm kokoista laitosta, ja punnitsevani rahojen, sekä eri putkityyppien kanssa. Avoin ultrakevyt rakenne vai perinteinen putki? Mittailin että mahtuuko kiinteäputkinen farmari Meganeen? Nokkakärryt?
Samalla kyllästymisaste lisääntyi jatkuvaan ahtaissa tiloissa juuri säädetyn Dobsonin ulos raahaamiseen, ja ovenreunuksiin törmäilyyn sillä seurauksella, että ulos päästyä oli taas edessä pääpeilin kollimointi...ja sisään palattaessa KLANG! Se niistä säädöistä.

Päädyin myymään Dobsonit ja hankkimaan lopulta tilalle kompaktin 127/1500 Maksutovin. Ei kollimointia. Apertuurin pudotus oli aluksi shokki, mutta kunnollisen korjauslasin jäähdyttelyn jälkeen nautin planetaarisesta suorituskyvystä ja siitä, että voin nyt käyttää suuria suurennuksia seurannan kera. Silikonilla ja pvc-vaahdolla viritetty perus alumiinikolmijalka kantoi lyhyen maksutovin jopa välttävästi. Havaintokerratkin tihentyivät. Mutta se jäähdyttely...

Mitäs jos vielä pienentäisi aukkoa, ja tekisi sen muun harrastelun kanssa teemaan sopivasti. Niin päädyin myös vanhojen kaukoputkien pariin.

Vaatimattomasta optiikan parissa puuhastelusta alkoi olla jo materiaalia tehdä oma harrastesivunsa.
Onko tähtiharrastus kallista? Sen ei tarvitse olla.


Sky-Watcher 200/1200 ja HP 318
2005. Dobsonin, köyhän miehen valoämpärin, hyvät puolet lyhyesti parin kuvan kera.
Orion Optics UK 150/750 newton
Ensimmäinen yritys keventää laadukkaalla, tilaustyönä tehdylla brittiputkella, pikaisesti omistetun 250/1200 dobsonin jälkeen.
Sky-Watcher 127/1500 maksutov Tasapaino kompaktiudessa löytyy. Koko systeemi kannettavissa kerralla pihalle....ja sitten alkaa lämpötasapainon odottelu.
Revue 60/910 refraktori
Vintage alkaa viehättämään. F15.16, nätti pikkuakromaatti joka kelpaa sisustuselementiksikin (paitsi meillä). Made in Japan.
Meade ETX-70
Ebay löytö. Ensimmäinen ja viimeinen sekaantumiseni kartanlukutaidon näivettäviin tietokoneistettuihin GOTO-putkiin.
RAT-31 76/700 newton
Ensimmäisen, vuonna 1981 joululahjaksi saadun kaukoputkeni OTA pelastetaan vintiltä. Tällekin käyttöä keksitään vuodeksi 2017.
Mysteerioakromaatti 79/1200
Ebay:n antimia. Tee-se-itse F15, OTA, tästä tuleekin käyttökaukoputki, mutta mikä se on? Vanha Lichtenknecker vai mikä?
Bresser Pulsar 80/800 cassegrain
Lisää vintagea metallisalkun kera ebay:sta. Kameran teleobjektiivi vai kaukoputki? On kumpaakin.
Sky-Watcher 130PDS 130/650 newton
Apertuuri taas kasvussa. Helmikuussa 2017 palataan perusteisiin uudella F5 peiliputkella
Helmikuussa 2017: Päivitetään kolmijalka mutta pidetään EQ-3
Alumiinista puuhun - Berlebach.
Syyskuu 2017 : Akromaatin yllätys
Vixen 80L : 80/1200 F:15 ja 99% dielectric kulmapeili murtaa ennakkoluuloja.


Helmi- / maaliskuu 2021:
TSED102F7 + TSRED102 + EQ-5 jalusta + RA/DEC moottoripaketti

 

Lasinpalat kallistumaan päin. Kohtuullisen flipperin verran tähtiharrastusvälineisiin."Onneksi se on vain ED". Tekosyitä matkalla kohti apokromaattihulluutta? Siitä Vixenin hankinnastahan varoitettiin, että miten siinä voi käydä. Yllättäen puolet kalustohankinnasta kotimaiselta toimijalta merkittävästi halvemmalla kuin euroopasta.
 


Henkilökohtaista käsitteistöä:

Apertuurikuume : Se on sitä kun pitää saada aina vain isompi linssi tai peili kaukoputkeensa jotta näkymät paranisivat.
Apertuurishokki : Tapahtuu vaihdettaessa suuremmasta järjestelmästä pienempään. Tuntuu kuin katselisi kaukoputkeen aurinkolasit päässä.
Ysisatanen okulaari : Heikko valonläpäisykyky. Kuin 80-luvun Saab 900, jossa sata hevosta hukkui kihinöihin ja kahinoihin, eikä mitään tapahtunut.
Pilviahdistus : Hoidetaan sisätilassa esimerkiksi pelamalla flipperiä.

Finaali ketutus : Koko talvi pilvessä ja kaukoputket päätyneet flipperin alle säilöön, vinttiin, kaappiin yms. (vai olisko tuo Final Destination)

Monia kaukoputkia vahingoitettiin tätä sivua tehtäessä.
Optiikka on tehty jonkin katselemiseen.
Ei siksi että sen yllä on kyltti "Ei saa koskea".
Kaukoputki ei ole näyttelyesine.

 
Pages updated 16.03.2021

 

TAKAISIN