Pekan virtuaalimuseo

 

 

 


Dick Smith System-80 toiselta nimeltään Video Genie, PCM-80, HT-1080Z
Pikainen tutustuminen

 

Se olikin vain myyntikunnostettu...

Koeajo

ULA-allergia etenee ja katseet kääntyvät vanhempaan rautaan. Genie on TRS-80 klooni. Miksi päädyin klooniin? Koska se tuntuu esikuvaansa laadukkaammalta koneelta. Tämä yksilö löytyi nauhurinsa osalta valmiiksi laitettuna. Kaikki oleellinen Video Geniestä löytyy näiltä sivuilta.

Luonnollisesti tämä tulee käyttöön eikä vitriiniin, joten oli syytä imuroida jokainen ladattavissa oleva tiedosto talteen. Asia joka olisi jokaisen mikroharrastajan syytä tehdä. Moni harrastelinkki kuollut muutaman vuoden kuluessa. Nyt voi tahti jopa kiihtyä. Luonnollisista syistä.

Pikainen vilkaisu laitteen sisään neljänkympin huoltoon valmistauduttaessa.

Muovirunkoisessa koneessa kaikki ovat mukavasti erillisiä irroitettavia yksiköitään. Näppäimistö, nauhuri, kortit, virtalähde. Näppäimistön tuntuma on esikuvaansa laadukkaampi.

Vasemmassa kortissa cpu, 16k ram ja 12k rom jossa Microsoft level II BASIC. Oikealla näytönohjain (uppercase malli), rf-modulaattori ja liitännät monitorille sekä toiselle kasettiasemalle. Cpu-kortin kortinreunaliitäntään oli saatavilla S-100 laajennus. Tai sovittimen voi kasata edelleen itse. On säilynyt kattava dokumentaatio. Kaikki pikkuelkot suosiolla vaihtoon. Koekäytettäessä mikro toimi normaalisti huolimatta cpu-kortin oikean alanurkan puolikkaasta kerkosta.

Virtalähde on yksinkertainen. Kaksi muuntajaa, muutama kerko, diodi, kela ja elko. Ainoa huoltoa valmistelevassa komponenttien hankinnassa esiintynyt jarru on tuo alin musta elko. 22000uF ei näköjään ole kovin tarvittu koko nykyään. Mutta tulossa ja pakko vaihtaa. On kyllä sen kokoinen, että en haluaisi olla lähistöllä kun possahtaa. Olen tuollaisen pienemmän 2200uF aksiaalin poksauttanut käsilleni laittamalla Atari 2600 konsoliin virtaskan kiinni väärällä polariteetilla. Siinä kun ei ole mitenkään suojattu virtaliitintä ja yleisvirtalähteen päitä vaihdellessa voi sattua.
"Mitä? Lämpeneekö tämä...PANG!"

 


TAKAISIN

 

 
TAKAISIN