"Buy smart. Buy Bally."
VECTOR

 


Peliautomaatti Tanskasta. Miten kaikki alkoi.Paikkakunnan vaihtoa odotellessa ei kannattaisi kasvattaa muuttokuormaa, mutta minkäs teet kun tarjolla on mielenkiintoinen projekti. Ballyn valmistama flipperi vuodelta -81.

20.6.2003 sain tietää että Tanskassa olisi Vector myytävänä. Konetta oli arvioinut parikin ns. pitkän linjan harrastajaa uudelta maalta, mutta olivat hylänneet laitteen. Oli kuulemma kovasti kuluneen oloinen. Oma kokoelmani on pieni, ja sen ylläpito ei ole siis aikaa viepää, joten Vector kelpasi minulle.

Sovittiin puhelimessa samantein kimppakaupat Tamperelaisen harrastajan kanssa. Samaan rahtiin tulisi hänelle Black Knight samalta myyjältä. Vectorissa oli kuulemma yksi mutta. Se ei boottaa ja siitä puuttuu yksi kortti.
Ei haitannut tahtia. Ballykuume on paha juttu.

Kaupat syntyivät itseasiassa nopeasti. Jo 1.7. oli myyjälle maksettu ja samana päivänä flipperit kuskattu Kööpenhaminassa DFDSn käsiin.

Flippereiden saapuminen Suomeen kävi melkoisella vauhdilla. Sain 3.7. puhelinsoiton että: " Käyhän noutamassa romusi pois". Laitteet olivat jo Tampereella ja väliaikais-säilytyksessä.


2 vectoria samassa kuvassa. Kaikki kuvat linkkejä isompiin kuviin.

5.7. Oli vuorossa Vectorin kasaaminen jaloilleen.
Kaiken sen "öyneen" alla pilkotti selvästi hyvä flipperiprojekti, kunhan viitsii nähdä hiukan vaivaa. Kova työ siinä olisi mutta mitäs siitä. Eiköhän muuttokuormaan päätyisi kunnostettu kone.

Seuraavaksi avattiin takalasit. (Vectorissa on kahdesta lasista koostuva 3D takalasi.) Töpseli seinään ja silmä tarkkana tuijottaen CPU kortin vihreätä lediä. Ei mitään. Kuolleena saapunut kuten luvattiin. Olipas rehellinen kauppias.


CPU kortin irroittamisen jälkeen siirryttiin työpöydän äärelle. Kortilla oli akkuhappoa levinnyt rankasti kortin alareunoihin, ja jopa kiivennyt ylöspäin korttia myöden.

Ensitöikseen kortti sai osakseen etikkahuuhtelun ja hammasharjalla kevyesti hangaten.
Happovaurioiden suuruus alkoi paljastua siinä vaiheessa kun kevyt hammasharjalla hierominen irroitti transistorin kortilta.

Kortin pesun ja kuivatuksen jälkeen vaihdettiin kyseinen transistori ja paikattiin katkennutta foliota useammastakin kohdasta. Juottamisesta ei meinannut tulla mitään kun tina oli jo muuttunut joksikin omituiseksi öyneeksi joka ei edes kolvilla sulanut!Tässä on kuva siitä transistorista joka tipahti hammasharjalla.

Jostain syystä tarjolla olleet kaksi digikameraa eivät kertaakaan käynistyneet korjausoperaation aikana.Vika käyttäjissä. Sääli. Aineistoa olisi ollut runsaasti.

Kun transistori oli vaihdettu syttyi ledi...mutta ei edennyt pidemmälle. Ballyn CPU kortilla on 7 portainen diagnostiikkasofta joka vilkuttaa lediä joka kerta kun yksi osa alue on onnistuneesti testattu.

Viaksi paljastui kaksi vastusta jotka näyttivät olevan jaloiltaan syöpyneitä. Ne eivät kestäneet paljon käsittelyä kun jo irtosivat kortilta. Myös CMOS RAMin kanta oli syöpynyt pilalle ja vaihdettiin. Uusien vastuksien jälkeen kortti heräsi henkiin. Epävakaaksi osoittautunut boottitestin läpivienti korjaantui vaihtamalla vielä kaksi vastusta ja yhden kondensaattorin.Seuraavaksi kortti kiikutettiin takaisin flipperiin ja hyvinhän se käynnistyi.Äänikortti oli kunnossa ja soitteli testiäänet. "Mitataankos vielä tuo näyttökortti?" ja olipa hyvä että mittasi. Näytöt saivat hiuksia nostattavaa jännitettä 248 volttia kun sinne kuuluu mennä about 190.
Näyttöjen tuhoutuminen olisi ollut edessä hyvin pian. Näyttökortin palaneet osat vaiihdettiin ja säädettiin näyttöjännitteeksi näyttöjä säästävä 170 volttia. Tässä vaiheessa lyötiin kone äkkiä kasaan ja autoon.

 

INDEX PINBALL